Gürok Grup’tan 200 milyon dolarlık “içecek” yatırımı

Necla DALAN

1948 yılında Kütahya’da faaliyetlerine başlayan Gürok Grup, sofra camından turizme, kiremitten yapıya birçok sektöre yatırım yaptı. 2013-2024 yılları arasında 42 kat büyüyen grubun şirketlerinden Lav, dünyanın en büyük beşinci büyük üreticisi haline geldi, tecrübesini GCA ile cam ambalaja taşıdı. Turizmde Ali Bey Hotels & Resorts ile 30 yılı aşkın süren faaliyetleri JOALI Maldives, JOALI BEING ile Maldivler’e açıldı. BIJAL ise turizmde ultra lüks ve özgün oyun konseptiyle hayata geçirildi. Lapis Yapı ve Gürok Kiremit şirketleri olan, üç kıtada 5 bin kişiye istihdam sağlayan ve ürünlerini 140 ülkeye ihraç eden Gürok Grup, tamamlandığında 200 milyon dolara ulaşacak bir yatırımla hızlı tüketim ürünleri sektörüne içecek kategorisiyle girdi. Avoya markası, Latince’de “yeni, canlı, hayat yolu, su” anlamına gelen “ava” ve Almanca’da “güç, dinçlik” anlamına gelen “aval” kelimelerinden esinlenerek oluşturuldu.

2,5 MİLYAR ŞİŞE ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP TESİS KURULMASI PLANLANIYOR

Avoya markasıyla doğal ve meyveli maden suyu üretimine başlayan Gürok Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, 1,5 milyar litrelik büyüklüğe sahip maden suyu kategorisinin Avrupa’ya göre 10 kat büyüme potansiyeli taşıdığını vurguladı. Esin Güral Argat, “2024’te Türkiye maden suyu pazarı geçen yılın ilk 7 ayına kıyasla yüzde 35 bir büyüme göstermiş. Bu artışın yüzde 34’ü sade maden suyunda, yüzde 37’si meyveli maden suyunda gerçekleşmiş. Ağustos 2024 verilerine göre; özellikle pandemi sonrası tüketici dünyasında giderek önem kazanan iyi yaşam kavramı, tüketici beklentilerini de değiştirdi. Tüketicilerin beklentisi yüzde 67 oranındayken, sektörün bu beklentileri karşılama oranı yüzde 35. Arada yüzde 32 oranında büyük bir beklenti eksikliği söz konusu. Biz de bu alandaki önemli bir boşluğu doldurmak ve beklentileri karşılamak üzere Avoya markamızla önemli bir yatırım yaptık” dedi.

Burdur’da faaliyete alınan üretim tesisinin ilk ayağını 30 milyon dolarlık yatırımla tamamladıklarını aktaran Esin Güral Argat; “2024 yılının ikinci yarısından sonra 20 bin metrekarelik üretim tesisimizi faaliyete aldık. Tesisimizi 125 bin metrekarelik alana genişleterek toplamda 200 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 10 yıllık süreçte 2,5 milyar şişe üretim kapasitesine sahip bir tesis kurmayı hedefliyoruz. 2024 yıl sonuna kadar Türkiye genelinde başlangıç için 7 çeşitle 40 bin satış noktasında ürünlerimizi yer alacak. 2025 yılında ise 250 milyon adet yıllık üretim hedefliyoruz” diye konuştu.

HEDEF 5 YILDA 40 ÜLKEYE İHRACAT

2025 yılında Avoya’yı dünyaya tanıtacaklarının altını da çizen Esin Güral Argat, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin magnezyum ve toplam mineral değeri en yüksek, eşsiz su kaynaklarından elde edilen ürünlerimizle içecek kategorisinde de diğer sektörlerde olduğumuz gibi iddialı bir oyuncu olacağız. Özellikle içecek kategorisinde hep birbirini tekrar eden ve tüketiciyi odağına almayan ürünler görüyoruz. Biz benzer değil, farklı ve tüketici için katma değerli ürünler yapmayı hedefliyoruz. Bunun Türkiye’de pazarı büyütücü etkisi olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 7’lik bir pazar payını hedeflemekle birlikte bunun ağırlıklı olarak pazar büyümesiyle geleceğini hesaplıyoruz. Öte yandan ürün ve marka değerimizin global olduğuna inanıyoruz. Uluslararası pazarlarda ise, özellikle Avrupa’da stratejik büyüme hedeflerimiz var. 2025 yılında ihracat hedeflerimiz arasında Avrupa’da belirlediğimiz İspanya ve İngiltere başta olmak üzere öncelikli 5 ülke bulunuyor. 5 yılda 40 ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz. Bunlarla ilgili kapsamlı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu bölgelerde markamızı güçlü bir şekilde konumlandırmak hedefimiz.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir