Fenomen imamlara bir de böyle bakın: Yugofax iş başında

Orta Asya da Aşırıcılıkla Mücadele Eden IWPR, Yeni Projesiyle Dikkat Çekiyor

Yugoslavya’nın parçalandığı 1990’ların başında kurulan Institute for War & Peace Reporting (Savaş ve Barış Raporlama Enstitüsü – IWPR), Orta Asya’da artan İslamcı aşırıcılığı ele alıyor. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana dine olan ilginin artmasıyla birlikte, IWPR bu bölgede büyüyen soruna dikkat çekiyor.

Fergana vadisinden (Özbekistan’ın doğusu, Kırgızistan’ın güneyi ve Tacikistan’ın kuzeyini kapsayan bir vadi) binlerce genci etkileyen El Kaide ve IŞİD’in çevrim içi propaganda kullanarak gençleri etkilediğini belirten IWPR, çözüm olarak Ilımlı İslam ve onun imamlarını işaret ediyor.

Youtuber İmamlar Eğitim Alıyor

IWPR, Orta Asya’da hoşgörüyü yaymayı ve şiddet yanlısı aşırılıkla mücadele etmeyi hedefleyen yeni nesil sosyal medya fenomenlerini yetiştiriyor. Kırgız imam Yusufhon Zakaria gibi öncüler, kız çocuklarının eğitimine verdiği destekle Instagram ve Youtube’da geniş kitlelere ulaşıyor.

Yusufhon Zakaria, IWPR’nin başlattığı bir programa katılarak aşırılıkçıları alt etme yollarını öğrendi ve bölgedeki devletlerin çözüm üretememesine dikkat çekiyor.

Eğitimin Önemi ve Sahte Videolar

IWPR programında, Facebook, YouTube, Instagram ve Telegram gibi platformlarda videoların nasıl kullanılacağı, yayınlanacağı ve yanıltıcı içeriğin nasıl tespit edileceği konularında eğitim veriliyor. Videoların gücünü kullanarak ayrılıkçı görüşleri önlemeyi hedefleyen IWPR, sahte videoların nasıl zararlı olabileceğini de gösteriyor.

Yusufhon Zakaria’nın videoları geniş kitlelere ulaşıyor ve özellikle kadınların eğitimine verdiği önemle dikkat çekiyor. Instagram’da 80 binden fazla takipçisi bulunan Zakaria, bölge genelinde etkisini artırıyor.

İlginç Bir Enstitü Hikayesi

Medya ve çatışma konularında çalışan IWPR, kuruluşundan bugüne kadar Balkanlar ve Orta Asya’nın sorunlarını dengeli bir şekilde ele alıyor. Komünizm sonrası medya programlarıyla da tanınan IWPR, sivil toplum örgütü olarak önemli bir rol üstleniyor.

Kuruluşun bugünkü yöneticisi Anthony Borden, IWPR’nin Kosova kriziyle ilgili haberleriyle ödüllendirilmiş ve medya konularında çeşitli platformlarda çalışmıştır.

John D. ve Catherine T. MacArthur Vakfı araştırma bursunu alan Borden, çeşitli yayınlara katkıda bulunmuş ve IWPR’nin başarılı çalışmalarına liderlik etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir